AB Software en Consultancy 088-456 1234

Vroomshoop meubelen

“Geen hoge work-in-progress meer, maar supersnel kwaliteit leveren aan de klant”

Vroomshoop Meubelen flexibel en marktgericht met Lean en Exact

Vroomshoop Meubelen is de grootste fabrikant van comfortabele slaapkamers in de Benelux. Al meer dan 60 jaar worden er in Vroomshoop bedden en kasten van hoge kwaliteit gemaakt. Maar de beddenmarkt is enorm veranderd. Bovendien werd de invloed van Ikea steeds sterker voelbaar.

Van massaproductie naar klantspecifieke series

“De huidige markt vraagt van ons om snel, klantspecifieke, hoogwaardige producten te kunnen leveren. Dus in kleinere aantallen. Daartoe waren we niet in staat, we waren totaal niet flexibel.”, aldus Tsjeard Blom, algemeen directeur van Vroomshoop Meubelen.

De markt vraagt om snelheid en flexibiliteit

Het roer moest om; van de productie van grote series halffabricaten naar snel een kleine serie eindproducten leveren met een hoge leverbetrouwbaarheid en tegen lagere kosten. Dit betekende dat er grondig gereorganiseerd moest worden, zowel in de organisatie als in de automatisering.

Lean Manufacturing in combinatie met Exact ERP Software

Samen met A.B. Software & Consultancy werd de oplossing gevonden in de combinatie van Lean Manufacturing en Exact. Per stap in het proces werd eerst afgewogen of het wel noodzakelijk was en/of van toegevoegde waarde was voor de klant. Zo niet, dan konden de handelingen komen te vervallen. Was het wel een waardevolle of noodzakelijke stap, dan werd onderzocht of het kon worden geautomatiseerd en of een procesaanpassing nóg meer rendement op zou leveren. Een typische Lean aanpak dus.

Lean in de processen én lean in ERP

Eén van de belemmeringen voor meer flexibiliteit, was het bestaande ERP systeem. Het syteem was zo bepalend, dat men er niet meer omheen kon; het maatpak was een dwangbuis geworden. “We laten het denkwerk straks weer op de werkvloer gebeuren.”, aldus Blom. Het eigenaarschap van het product en de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit weer bij de mensen leggen, en de klant voorop stellen, ook dat is lean.

Met MRP zal alleen op hoofdlijnen het materiaal en de capaciteit worden gepland in Exact. Voor de aansturing van de productie gaan we Lean en Quick Response Manufacturing principes gebruiken. Inmiddels zijn in de fabriek bijvoorbeeld flexibele cellen gevormd, waar een (groep) medewerker(s) zelfstandig een serie bewerkingen kan uitvoeren.

Een slanke organisatie en een flexibele maar eenduidige werkwijze

Door alle bedrijfsprocessen te ontdoen van ‘verspilling’ gaat het tempo in de organisatie al behoorlijk omhoog. Maar Vroomshoop Meubelen ging ook anders produceren, in kleine series in plaats van op voorraad halffabricaten. Groot voordeel van de nieuwe werkwijze, is dat er geen registratie meer plaatsvindt op halffabricaten; alleen nog op gereed product. Er wordt gepland op een week/werkcel in plaats van op dag/machine niveau en in de nieuwe productie lay-out zit alles veel dichter bij elkaar en zijn de lijnen veel korter. Er is daardoor veel meer betrokkenheid van de medewerkers bij het gehele proces. Door de nieuwe manier van werken is het mogelijk om klantspecifieke orders te maken in minder tijd!

De implementatie en het resultaat

Om de medewerkers te betrekken bij de reorganisatie en ze kennis te laten maken met Lean is onder andere het vliegtuigspel gespeeld. Hierbij kwam er veel energie los – naast vragen en weerstand – en het geloof dat het echt kan!

“In de productie zal het wel even wennen zijn, maar dat gaan we oplossen. Onze leveranciers en klanten zijn op de hoogte van onze reorganisatie en weten dat ook zij de vruchten plukken van deze ingreep.”, aldus Blom.

“Straks zijn we flexibel en kunnen we snel inspelen op veranderingen in de markt. Geen hoge work-in-progress meer, maar supersnel kwaliteit leveren aan de klant! “ Door deze aanpassingen zal het aantal productieorders met circa 90% dalen en daarmee ook de beheerslast van de planning, werkvoorbereiding en de registratie in de fabriek. “We streven naar een kostenbesparing van 20 % en een doorlooptijd die 3 keer korter is, dan in de oude situatie ”, aldus Tsjaerd Blom.

 • Kostenbesparing van 20%
 • Productie in kleinere series
 • Doorlooptijd drie keer verkort

Terug naar de eenvoud was voor mij het allerbelangrijkste

Tsjeard Blom - Algemeen directeur Bij Vroomshoop Meubelen

Deze ontwikkeling mag u niet missen!

Lees het whitepaper over de toekomst van de maakindustrie, de digitale fabriek.

 • 6 Stappenplan voor de transitie naar een digitale fabriek
 • Tips van Tom Bouws, projectleider Smart Industrie
 • Enkele slimme, simpele voorbeelden uit de praktijk

Heeft u nog vragen?

Plan vrijblijvend een (bel)afspraak in met één van onze specialisten. Wij helpen u graag verder. Bel gerust, ook met vragen over:

 • Specifieke functionaliteit in Exact
 • Procesoptimalisatie op basis van Lean of QRM
 • De transformatie naar een digitale fabriek

Aankomende evenementen

Bekijk alle events

Exact levert De Eekhoorn veel flexibiliteit op

Betaalbaar kwaliteitsmeubilair verkopen is het doel van de De Eekhoorn.

De Eekhoorn heeft al jaren goede ervaringen met Exact. De gehele logistiek en productie zijn er in ondergebracht. Daarnaast maakt De Eekhoorn gebruik van CRM-mogelijkheden en van de financiële en commerciële functies.

De Eekhoorn doet ook de volledige afhandeling van de webshop van een klant:
“De bestelling komt bij ons binnen via EDI en wordt in Exact geboekt, van de voorraad afgeboekt en gefactureerd. Er wordt een verzoek gegenereerd om een e-mail over de levering te sturen aan de klant. Dit alles volautomatisch, met behulp van Orbis.”

Exact zorgt voor flexibiliteit in de planning en productie. “Het voordeel van de MRP-module is dat we nu eenvoudig voorspellingen kunnen maken op basis van alle productiegegevens.” Dit vereenvoudigt het bevoorradingsproces.

“We hebben ook andere pakketten bekeken, maar dan koop je weer deelsystemen, terwijl wij dat juist niet wilden.”

Lees meer
Meer referenten

We weten nu exact hoeveel tijd er in een meubel zit

Henk van Bennekom, ‎bedrijfsleider bij Teamwork Interiors
Lees meer

We geven nu sneller, accurater en 'n beter antwoord aan de klant

André Zuidam - KAM-manager bij Kamp Coating
Lees meer
Nieuwsoverzicht - ABSC al 32 jaar succesvol

 • A.B. Software & Consultancy tekent exclusief contract voor integratie van CADLink in combinatie met Exact Business Software. 
  Tijdens Exact Live 2018 hebben A.B. Software & Consultancy en Qbuild Software een exclusieve samenwerkingsovereenkomst getekend. Vanaf heden is ABSC de partner voor Qbuild Software voor de verkoop, distributie en implementatie van de integratie tussen CADLink en Exact Business Software (Globe). Lees verder

 • Klantendag bij Tesla fabriek

  Op donderdag 19 april 2018 organiseerde A. B. software & consultancy haar klantendag. Naast een aantal inspirerende sessies in het NH hotel, over de nieuwste technieken en trends, brachten wij een bezoek aan de fabriek van Tesla. Het was een fantastische dag en een geweldige ervaring!

 • Winnaar Customer Loyalty Award 2017

  De Customer Loyalty Award is toegekend vanwege de zeer hoge score op klanttevredenheid en de langdurige klantrelaties. lees verder

 • Klantendag 2016, een dag vol inspiratie!

  De klantendag van A.B. Software & Consultancy vond dit jaar op 7 juni plaats in de Mariënhof in Amersfoort. Onder de vlag van ‘Smart Industry 2.0’ werd inspiratie en kennis gedeeld over wat industriële bedrijven zouden kunnen – of misschien wel moeten – doen om hun voorsprong te behouden en te vergroten.

 • New Business-partner van het jaar

  A.B. Software & Consultancy B.V. is door Exact verkozen tot New Business-partner van het jaar. Alex Rossen, Sales Director van Exact Business Solutions: “Zij weten al meerdere jaren nieuwe klanten aan zich te binden met hun Exact-propositie in de industriesector. Het is dus niet voor niets dat A.B. Software & Consultancy deze prijs al meerdere keren heeft gewonnen.”

 • ABSC officieel ambassadeur van Smart Industry

  Smart Industry sluit naadloos aan bij de missie van A.B. Software & Consultancy: De concurrentiepositie van klanten verbeteren door slim te organiseren en te automatiseren. lees verder

 • A.B. Support vanaf 1 juli 2015

  A.B. Support biedt u ondersteuning op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur. Al onze medewerkers zijn expert op het gebied van Exact Software. Bel 088 – 456 1234 of ga naar A.B. Support

 • Klantendag 2015 over ‘Smart Industry’

  Dinsdag 2 juni 2015 vond de jaarlijkse klantendag van A.B. Software & Consultancty plaats. In Fort Voordorp werd het thema ‘Smart Industry’ vanuit diverse hoeken belicht.

 • Lancering eigen add-ons op Exact

  StockDash en SalesDash werden al snel gevolgd door andere dashboards, de A.B. Entiteiten Interface en A.B. Process Control. bekijk onze add-ons

 • Exact Project of the Year 2014 met Vroomshoop Meubelen

  Bij Vroomshoop Meubelen is Lean Manufacturing geïntroduceerd om processen te vereenvoudigen en te versnellen. De inrichting van Exact is daar op aangepast. Lees verder

 • Samenwerking ABSC en het QRM Center Europe

  Op 22 mei 2014 tekende A.B. Software & Consultancy een samenwerkingsovereenkomst met het Quick Response Manufacturing (QRM) Center Europe. lees verder

 • Winnaar Partner van het jaar 2014

  Erik van der Meijden, CEO van Exact: “A.B. Software & Consultancy heeft het afgelopen jaar met de juiste focus veel waarde toegevoegd en daarmee laten zien dat die specialisatie loont.” lees verder

 • Exact Project of the Year 2013 met ChemCom

  In 4 maanden tijd werden vrijwel alle bedrijfssystemen vervangen door een moderne, geïntegreerde ERP oplossing, inclusief integratie met de weegbrug en het MES systeem van ChemCom. lees verder

 • QRM masterclass van Rajan Suri

  Voor klanten van A.B. Software gaf Rajan Suri een masterclass over het maken van een MCT map, dé QRM tool voor het verkorten van doorlooptijden. lees verder

 • Winnaar Exact Partner van het jaar 2011

  Hein Brockhoff,  Managing Director Exact Benelux: A.B. Software & Consultancy heb ik leren kennen als een club die erg gefocust is. Zij hebben een hele duidelijke strategie gekozen lees verder

Wij helpen u graag verder

Wilt u meer weten over Exact, onze add-ons, Lean of Quick Response Manufacturing of andere oplossingen die wij bieden? Van gedachten wisselen met één van onze sales consultants? Een demonstratie aanvragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.