AB Software en Consultancy 088-456 1234

Winterwarm

Voorlopig kan Winterwarm oogsten van alles wat er is neergezet

Winterwarm heeft de zaak goed voor elkaar

In de Achterhoek produceert Winterwarm gasgestookte luchtverwarmers voor de industrie en landbouw. Frans Mul, bedrijfsleider van Winterwarm, blijft bescheiden, maar kan niet ontkennen dat Winterwarm de zaken goed voor elkaar heeft.

Jaarlijks worden er tussen de 6.000 en 7.000 hete luchtverwarmers geproduceerd en verkocht in een groot deel van de wereld. Met een marktaandeel van 50% in Nederland, diverse trouwe dealers in West-Europa, en een groeiend afzetgebied richting Polen, de Oekraïne en Wit-Rusland, is Winterwarm een grote speler in de nichemarkt van industriële luchtverwarmers.
Daarnaast bieden de agrarische toepassingen van de luchtverwarmers nieuwe kansen en een spreiding van het bedrijfsrisico. Tot in Saoudi Arabie levert Winterwarm verwarmers speciaal voor de tuinbouw (meer CO2) en pluimveehouders (minder CO2).

Met een scala aan afzetkanalen, een webshop, een verkoopkantoor in Engeland en 17 verschillende merknamen en private labels, is Winterwarm tot veel meer in staat dan de Achterhoekse nuchterheid in eerste instantie prijs geeft.

Winterwarm gaat Lean werken

Bart Looman, directeur van Winterwarm, zag letterlijk en figuurlijk ruimte voor verbetering. Met behulp van Lean verbeterde de efficiency met 25% en kon 70% van de tussenvoorraad worden weggehaald. In de ruimte die hierdoor werd bespaard kon het aantal productielijnen worden uitgebreid van één naar vier. In de twee achtereenvolgende jaren noteerde Winterwarm een omzetstijging van 15%.

De overstap naar Exact Globe

Na de implementatie van lean diende de volgende verandering zich aan, het vervangen van Exact voor Dos. Winterwarm is een Exact-gebruiker van het eerste uur. Voor het vervangen van Exact voor Dos koos Winterwarm echter niet blindelings voor Exact Globe, maar legde ze drie partijen naast elkaar: Dynamics, SAP en Exact.
Exact Globe kwam als beste uit de bus en vervolgens ging het managementteam op zoek naar de juiste partner voor de implementatie. “A.B. Software & Consultancy is gespecialiseerd in productie, dus daar kwamen we snel op uit”, aldus de heer Mul.

De rol van A.B Software & Consultancy

Tijdens de implementatie speelt de consultant een aantal belangrijke rollen. Naast het maken van een blauwdruk van de bedrijfsprocessen in Exact en het efficiënt inrichten van het systeem onderscheiden de heren Looman, Mul en Buil onder andere projectleiding, training en advisering als toegevoegde waarde. “Doordat de consultant verstand heeft van productieprocessen én van Exact, kon hij onze interne projectleiding goed adviseren.”

Doordat vreemde ogen dwingen, speelt hij daarnaast een belangrijke rol in het trainen van de medewerkers. En niet alleen in de inrichting en in het proces, maar ook op managementniveau is de consultant actief. Zo zijn er voor Winterwarm een aantal specifieke overzichten gemaakt, zodat de juiste KPI’s helder worden gepresenteerd.

Nieuwe mogelijkheden met Exact Globe

Met de implementatie van Exact Globe kon de efficiency verder verbeteren. Zo bedient Winterwarm de markt voor onderdelen nu zo veel mogelijk via een webshop. Installateurs kunnen de benodigde onderdelen voor reparatie en onderhoud direct bestellen in de webshop, die is gekoppeld met Exact.

Lars Buil, controller bij Winterwarm, is zeer te spreken over de kostenbesparing die Globe mogelijk heeft gemaakt. “Alleen al door digitaal te factureren wordt er fors bespaard.” Daarnaast is hij ook nauw betrokken geweest bij het aansluiten van het verkoopkantoor in Engeland op Exact. Waar voorheen veel werd gefaxt en overgetypt, kunnen de medewerkers in Engeland nu direct in het centrale systeem werken.

Ook de EDI-koppeling met belangrijke groothandels, waaronder de Technische Unie, zorgt voor veel tijdwinst en minder fouten. Winterwarm levert aan groothandels die vervolgens aan installateurs leveren. Doordat er rechtstreeks via EDI met groothandels kan worden gecommuniceerd, wordt veel werk bespaard, zoals het overtypen en versturen van bestellingen.

Lean en Exact

Door veel gebruik te maken van het zogenaamde two-bin systeem is voorraadbeheer in Exact vrijwel niet nodig. Lean biedt hier de ‘techniek’: de benodigde onderdelen en materialen zitten altijd in twee bakjes. Is één bak leeg, dan is dat het teken om nieuw materiaal te bestellen of te maken. “Zo grijpt men nooit mis, simpeler kan niet”, aldus de heer Looman.

Ook de aansturing van de productie is effectief ingericht. Bij elke productielijn staat een monitor waarop een medewerker in Exact kan zien welke order hij moet maken. En in het magazijn kunnen de orders, die via de webshop zijn besteld, direct in Exact worden verwerkt. “Keep it simple” herhaalt de heer Looman een aantal maal. Maar dat is vaak juist een hele kunst.

De toekomst

“Met deze organisatie en middelen moet groei mogelijk zijn, zonder extra middelen.”aldus de heer Buil. “Als iets beter kan met behulp van Lean of automatisering doen we het, maar voorlopig kan Winterwarm oogsten van alles wat er is neergezet.”

  • Exact sluit goed aan op Lean processen
  • Gekoppelde B-to-B webshop voor installateurs
  • Efficiency en kostenbesparing door digitalisering

De consultant kon onze projectleiding goed adviseren

Bart Looman, directeur van Winterwarm

Deze ontwikkeling mag u niet missen!

Lees het whitepaper over de toekomst van de maakindustrie, de digitale fabriek.

  • 6 Stappenplan voor de transitie naar een digitale fabriek
  • Tips van Tom Bouws, projectleider Smart Industrie
  • Enkele slimme, simpele voorbeelden uit de praktijk

Heeft u nog vragen?

Plan vrijblijvend een (bel)afspraak in met één van onze specialisten. Wij helpen u graag verder. Bel gerust, ook met vragen over:

  • Specifieke functionaliteit in Exact
  • Procesoptimalisatie op basis van Lean of QRM
  • De transformatie naar een digitale fabriek

Aankomende evenementen

Bekijk alle events

Agrifac verkort doorlooptijd drastisch

De doorlooptijd van de bouw van de landbouwmachines is verkort van maanden naar weken! Door de hele keten te optimaliseren en daarbij slim gebruik te maken van Lean Manufacturing en automatisering is de snelheid in de productie ongekend.

Supersnel assembleren met Lean en Exact

Plant manager Frank Jan Evers vertaalt de Lean filosofie naar de praktijk van Agrifac: “We verwerken steeds kleinere batches, verkorten de doorlooptijden en leveren uiteraard hoge kwaliteit”.

“De belangrijkste toepassing van Exact Globe is voor ons de HPP-module, waarmee we heel gemakkelijk productieplannen kunnen invoeren en wijzigen. Met dat plan sturen we de fabriek en onze leveranciers aan.”

Bekijk video Lees meer
Meer referenten

Exact heeft zich binnen een jaar terugverdiend

Ernst Goudsmid, directeur van HFE Vacuüm Systems
Lees meer

Met Exact blijft Hotraco in control

Stefan Potma, applicatiebeheerder bij Hotraco
Lees meer

Wij helpen u graag verder

Wilt u meer weten over Exact, onze add-ons, Lean of Quick Response Manufacturing of andere oplossingen die wij bieden? Van gedachten wisselen met één van onze sales consultants? Een demonstratie aanvragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.